Wykwintnym obiadom często towarzyszą wina, które po posiłku serwowane są w towarzystwie deserów. Odpowiednio dobry bukiet smakowy pokreśli walory smakowe serwowanych słodkich kremów, lodów czy ciast. Wśród win deserowych występują zarówno wina białe jak i wina czerwone oraz różowe.
Zastosowanie win deserowych
Wina deserowe podzielić można ze względu na zawartość cukru, na naturalnie słodkie, których smak zależy od użytych owoców, oraz takie, do których produkcji wykorzystywany jest dodatkowy cukier lub karmel. Trunki te zaliczane są do kategorii mocnych alkoholi, ze względu na zawartość procentową alkoholu mieszczącą się między 14%, a 21%. Z tego powodu serwowane jest w małych ilościach, jako dodatek, który wieńczy posiłek.
Wina deserowe serwowane są najczęściej jako zwieńczenie posiłku, towarzysząc słodkim ciastom i kremom. Podczas dobierania odpowiedniego rodzaju, należy kierować się zasadą, by serwowane deserowe wino wybijało się słodkością na tle podawanego deseru, w ten sposób podkreślając jego smak. W przeciwnym wypadku słodycz pochodząca z deseru wydobędzie kwaśne walory smakowe z serwowanego trunku.
Wina deserowe dzięki swojej naturalnej słodyczy sprawdzą się również doskonale jako dodatek podczas degustacji wyrazistych serów pleśniowych i długo dojrzewających. Dzięki wysokiej zawartości cukru wino złagodzi ostry smak serwowanej przekąski. Doskonale sprawdzi się jako dodatek podczas wykwintnego przyjęcia, lub uroczystej kolacji. Deserowy smak wina to nie tylko słodycz, ale również ciekawe połączenia aromatów ziołowych lub przypraw, które dodatkowo urozmaicą odczucia smakowe.